Saturday, January 16, 2016
Ketayap Serunding Ikan Pedas
Bahan-bahan untuk kulit:
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak masak
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh pandan emulco / ganti perisa pandan
1 cawan air (tiada dlm pic)
1/4 cawan susu segar / boleh ganti susu cair (tiada dlm pic)
Blend atau mix semua sekali
Bahan-bahan untuk inti ikan pedas:
5 ekor ikan sardin (nama lain : ikan selayang) yang dibuang tulang dan hancurkan isinya.
2 keping asam gelugur
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
Sedikit halia - mayang halus
Cili padi mayang halus
Sedikit air
Cara membuat kulit:
Dadarkan adunan kulit tadi.
Tidak perlu guna minyak masa goreng ni.
Kalau kuali melekat letak minyak sikit je.
Cara membuat inti ikan pedas:
Rebus ikan bersama asam gelugur dan sedikit air..
Tumis bawang, halia dan cili hingga wangi dan masuk ikan. Masuk 2 sudu air rebusan ikan.
Perisakan garam gula. Masak biar sedikit kering.
Angkat, letak inti diatas kulit dan gulung.
Siap!!!
Gambar dan resepi adalah hakmilik Yuss Aisya
Labels:
Kuih muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)





No comments:
Post a Comment