Saturday, January 16, 2016

Ketayap Serunding Ikan Pedas




Bahan-bahan untuk kulit:








1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak masak
1/2
sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1/4
sudu teh pandan emulco / ganti perisa pandan
1 cawan air (tiada dlm pic)
1/4 cawan susu segar / boleh ganti susu cair (tiada dlm pic)



Blend atau mix semua sekali



Bahan-bahan untuk inti ikan pedas:

5 ekor ikan sardin (nama lain : ikan selayang) yang dibuang tulang dan hancurkan isinya.
2 keping asam gelugur
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
Sedikit halia - mayang halus
Cili padi mayang halus
S
edikit air





Cara membuat kulit:



Dadarkan adunan kulit tadi. 
Tidak perlu guna minyak masa goreng ni. 
Kalau kuali melekat letak minyak sikit je.



Cara membuat inti ikan pedas:



Rebus ikan bersama asam gelugur dan sedikit air..
Tumis bawang, halia dan cili hingga wangi dan masuk ikan. Masuk 2 sudu air rebusan ikan.
Perisakan garam gula. Masak biar sedikit kering.

Angkat, letak inti diatas kulit dan gulung.
Siap!!!





Gambar dan resepi adalah hakmilik Yuss Aisya



No comments:

Post a Comment